Eko koža

Za veliki broj projekata tapaciranja nameštaja, eko koža će uvek dati vizuelno luksuzniji rezultat, bilo da se radi o garniturama, foteljama, kancelarijskim ili kuhinjskim stolicama... Fleksibilnost eko kože, rezultati Martindale testa i druga svojstva govore u prilog odličnih tehničkih performansi. No, pored toga, sam vizuelni utisak koji ostavlja nameštaj presvučen eko kožom je prijatan za oko.

Osnova svake vrste eko kože je tkanina koja nakon tretiranja raznovrsnim hemijskim procesima dobija teksturu i izgled prave kože.

Dve vrste eko kože koje su najčešće u upotrebi su poliuretan ili PU i polivinil-hlorid ili PVC. Obe vrste, inače, dobijaju se iz naftnih derivata, odnosno fosilnih goriva, i odatle potiče specifičan miris.

PVC je, u odnosu na PU, tvrđi materijal koji je, zahvaljujući svojoj strukturi, otporniji na vlažnost, no, nedostatak je da, ukoliko se duže ostavi izložen sunčevoj svetlosti se može oštetiti. Proizvodi se dodavanjem raznih plastifikatora koji mu daju željenu hrapavost, tvrdoću i teksturu.

Eko koža od PU je mnogo mekša i fleksibilnija u odnosu na PVC. Nastaje nanošenjem materija na bazi polimera na određene tkanine. Nedostatak je da je mekša od PVC-a i, samim tim, podložnije oštećenjima.

Obe varijante su ekonomične i znatno jeftinije od originalnih kožnih proizvoda, i veoma bitno je napomenuti da tokom procesa proizvodnje eko kože nije naneta šteta nijednoj životinji.

Brend
Sortiraj
Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code